Sydhavnskaffe

OM Sydhavnskaffe

For os handler kaffe både om god adfærd og god smag.

Danmark er et af de mest kaffedrikkende lande i verden, hvilket i vores øjne betyder, at vi også har et stort ansvar for at blive mere bevidste om kaffen, vi drikker.

Det skal give mening for alle – både for kaffebonden, for os, der arbejder med kaffen og for dig, der drikker kaffen.

Hvorfor gør vi det, vi gør?

Vi står på to ben, når det kommer til hvorfor.

Det ene ben handler om at vi vil passe på de lokale ressourcer ude ved kaffeproducenterne. Vi vil opretholde en sund biodiversitet, bruge vandressourcer fornuftigt, og vi vil vise et socialt ansvar ift. kaffeproducenternes levevilkår.

Det andet ben handler om at vi vil give vores kunder de bedste kaffeoplevelser i form af den gode smag, den gode fortælling og den gode samvittighed overfor vores kære klima.

Hvordan?

Vi tænker kaffe på en anden måde end man har gjort i Danmark i hundredevis af år. Det er ikke bare brændstof til maskineriet, så du kan få energi og være mere effektiv i hverdagen. Det er ikke bare en varm kop imellem hænderne, der dufter af, hvad vi traditionelt associerer med kaffe og hygge.

Vi må udvise respekt for biodiversiteten i lokalområder, for råvaren, for dem, der tager sig af den, og for dig som kaffedrikker.

Og vi må udvikle den optimale smag i vores kaffe igennem vores håndtering og ved at søge ny viden om kaffe – hele tiden.

Hvad arbejder vi hen imod.

  1. Ingen af vores kaffer bliver handlet som comodity – dvs. farmeren får fuld betaling (2-7 gange over børskurs). Der er altså ingen børsmæglere, der får andel i fortjenesten for farmerens arbejde. Det betyder bl.a. også at farmerne kan opretholde kaffeproduktionen frem for at omlægge til anden afgrøde (der er større efterspørgsel på, og som forringer biodiversiteten i områderne)
  2. Vi advokerer for ingen brug af vand i efterhøst-processen for at skåne miljøet og de lokale vandressourcer (drikkevand etc.) Pt. er over 50% af vores kaffe produceret uden brug af vand – såkaldte ”Natural” eller ”Honey” –processed.
  3. Vi rister med øje for det smagsmæssige potentiale i bønnerne, så vi kan give dig den bedst mulige smagsoplevelse.

Ud fra FN verdensmålene arbejder vi på at sikre…

#6 Rent vand og sanitet

#8 Anstændige jobs og økonomisk vækst

#12 Ansvarligt forbrug og produktion

#15 Livet på land

Hvad gør vi så? 

Vi laver specialkaffe, der giver os og dig som forbruger god smag i munden – hele vejen rundt.

 Filosofien:

Alle, der er i berøring med vores kaffe – fra farmer til forbruger – skal have glæde af den.

Missionen:

At synliggøre kaffens rejse og vigtigheden af, hvordan vi – farmeren og vi som håndværkere – håndterer den, således at du som forbruger får lyst til at være med til at bakke op!

Visionen:

At specialkaffe bliver det oplagte valg for alle, således at farmerens arbejdsmiljø forbedres eller forbliver sundt og bæredygtigt.

kaffe fra sydhavn

Kenneth Theodor Kastberg

Som faglært kok og tjener har det altid optaget mig meget at udforske og skabe oplevelser inden for smagsverdenen. Mit kaffe-eventyr startede næsten som en tragedie. Igennem min tjenertid måtte jeg gang på gang servere elendig kaffe til gæster, der forinden havde haft en smagsoplevelse af en helt anden kaliber. Det undrede mig, at danskerne gik så meget op i mad og så lidt op i kaffe. Dér opstod drømmen om at revolutionere kaffekulturen i vores lille kvalitetsbevidste land.

For mig handler kaffekunsten (såvel som kokkekunsten) i udgangspunktet om at finde nogle gode råvarer og derefter om at bearbejde dem, så smagen i sidste ende bliver den bedst mulige. Det vigtigste for mig som smagsudvikler og kafferister er, at kundens oplevelse både af smag og af service er i top.

Kald mig supersmager, kaffesommelier eller smagsdommer – jeg har det rigtig rigtig godt med smag og beskrivelser af smag. Så godt at jeg er certificeret Q-Arabica grader (quality grader) og kan vurdere kaffens kvalitet ud fra smagen af bønnerne. På en måde er jeg lidt en narko-hund. Hvis der er fejl i et kaffelot, kan jeg spotte dem, og ud fra mængden af fejl og hvilke typer kan vi vurdere kaffens kvalitetsniveau. Kvalitetssikring er en vigtig del af det at riste vores kaffe, så vi får det bedste ud af de grønne bønner.

Du møder mig typisk ved risteren, i butikken, i telefonen, på mailen eller ude omkring.  kenneth@sydhavnskaffe.dk

Rasmus Seirup

Med 17 år i kaffebranchen er kaffe blevet en del af mit DNA. Som forhenværende front man på kaffebaren, der for alvor præsenterede specialkaffen for aarhusianerne og som tidligere ejer af egen kaffebar RS28 er det blevet umuligt for mig at holde mig fra kaffen.

Jeg er her for at skabe gode kaffeoplevelser for så mange som muligt. Med min store kærlighed til kaffen keder det mig derfor lidt, at specialkaffe stadig forbindes med en højtragende og til tider snobbet kultur. I mit univers er specialkaffe uprætentiøs og lige til. Derfor er min mission at få specialkaffen ned i øjenhøjde og finde ud af, hvordan alle kan få en god kop kaffe, uden at det bliver for kompliceret.

Når man er bidt af en gal kaffebønne som jeg, kommer den enorme viden om kaffe helt af sig selv.  Jeg elsker at fortælle om kaffens adfærd under bryggeprocesserne, og jeg har undervist mange i, hvordan man brygger den bedste kop kaffe. Mit stærkeste våben er smagen i koppen, og det skal flest muligt have glæde af.

Om du er til espresso – med eller uden mælk, diverse filterbryg, aeropress, french press (stempelkande) eller andre bryg, er jeg dit link mellem de ristede bønner og den smag og duft, du møder i koppen. Jeg kan også lære dig, hvordan du laver latte art, så vennerne segner. Du kan altid spørge mig, hvordan du får det bedste ud af dit næste bønnefix.

Jeg er typisk at finde i butikken, i telefonen, til arrangementer og kurser eller out and about. rasmus@sydhavnskaffe.dk

Her kan du nyde vores kaffe